Kristaller och stenar är vackra skapelser från moder jord, underbara för balans och harmoni. Har använts i urminnes tider för välgörande. Här nedan finns förklarat i ett urval av stenar och kristaller om deras betydelse, egenskaper, symboler, lite historia och var man hittar dom m.m. I texten talas det om olika Chakra. Vill du veta mer vad det står för? Läs här..

Amazonit

Amazoniten är ansedd att vara lugnande och rogivande, för att bara vara i nuet och följa flödet. Det är en blågrön sten med linjer som skiftar i varierande färgtoner. Ex. i det forntida Egypten associerades den med livet efter detta, fruktbarhet och skydd mot ondska och skador. Den sägs ha använts av äldre stammar i Amazonas Brasilien av kvinnliga krigare som utsmyckade sina sköldar med denna sten, inte bara efter dess skönhet utan också för sina läkande egenskaper. Amazoniten har flera fyndorter som bl.a. Brasilien, USA, Australien och Madagaskar. Chakra: hjärta och hals

Ametist

Ametist är en lila sort av kvarts. Den är en del av det hexagonala kristallsystemet. Sägs bära på lugnande och rogivande energier och är en naturlig stressborttagare. Hjälper på så vis att öppna upp till nya verkligheter och tillgodogöra nya idéer. Underbar i din närvaro för inre stillhet, intuition, höga medvetandetillstånd och meditation. Namnet Ametist kommer från den antika grekiskans Amethystos, och betyder ”inte berusad”, allt sedan dess erkänd för att skydda bäraren från att bli berusad. Idag mer känd för att skydda mot beroenden och hålla bäraren lugn. Sägs lindra mag – och hudproblem då de ofta kommer som brev på posten vid hög stress. Chakra: tredje öga och krona

Ametrin

En fantastisk talisman för kreativitet. Konstnärer oavsett uttrycksform har hjälp av denna sten. Den balanserar kronchakra och avlägsnar blockeringar som ger känslan av att vara ur form eller apatisk så du kan återfå kontrollen och livsgnistan. Den sägs hjälpa dig visualisera nya idéer och att förverkliga dem.

Angel aura

Angel Aura kvarts är klara kvartskristaller som exponerats för ånga med äkta platina och silver vid mycket hög temperatur, vilket gör att atomerna smälter in i kristallen, ger en vacker effekt! Denna magiska sten lär hjälpa att minnas lärdomar från tidigare reinkarnationer och vid anpassning till andliga syften. De kan vara ett fantastiskt hjälpmedel för att få ett mer öppet hjärta och se skönheten i de som finns i din omgivning.

Angel Aura sägs bära på en mycket kärleksfull och omvårdande energi. De kan stimulera livsglädjen och lyfta humöret.

Akvamarin

Akvamarin är en ädelsten som använts länge och är populär i smycken från många olika tidsperioder och kulturer världen över. Akvamarin är en mycket andlig kristall som underlättar kommunikation med de högre energierna, ökar din intuition och öppnar upp mot andevärlden. 

Aventurin

En sten som lugnar och balanserar vid emotionell upprördhet. Den kan hjälpa oss att slappna av och uppleva vårt liv genom ett öppnare och fridfullare sinne. Den vanligaste färgen på aventurin är grön, men det kan också vara orange, brun, gul, blå eller grå. Aventurin är en typisk healing sten och kan ta fram minnen och gammal smärta. Detta för att vi ska kunna transformera dem i kärlek, förlåta och utvecklas genom våra erfarenheter till medvetna och närvarande människor. Chakra: Hjärta

Bergkristall

Bergkristallen är en symbol för människans ande och intellekt. Den representerar den totala summan av det materiella planets utveckling. De sex sidorna symboliserar de sex chakrana och spetsen det sjunde kronchakrat. Bergkristallen visar att det materiella planet kan nå ett perfekt tillstånd och reflektera gudomligt, vitt ljus. Bergkristallen är allmänt helande och kan placeras på smärtfyllda eller spända delar över hela kroppen. Den balanserar energin och löser upp blockeringar. Betraktas som kristallernas mästare och har en klar, ren och energigivande kraft. Den fungerar på alla områden i kombination med andra mineraler, då den förstärker deras egenskaper.

Botswana agat

Agaten är en lyxig sten som vi alla behöver ha ibland. Det är en lindrande och lugnande sten som verkar sakta men med en fantastisk styrka. En riktigt bra sten för alla sorters känslomässiga trauman. Genom att lösa upp inre spänningar skapar den en känsla av trygghet.

Bärnsten

Bärnsten bär på solen och ljuset från stjärnorna. Den är egentligen ingen sten, utan förstenad kåda från miljontals år gamla träd, en av de mest känslomässigt läkande ”stenar” man kan få. Den lindrar stress, depression och ångest. Den drar ut toxiner och lindrar både fysisk och psykisk smärta. Lider du av vinterdepression så bär den mot huden under de svåraste månaderna.

Dumortierit

Upptäcktes på 1800 talet och fick sitt namn av upptäckaren, den franske arkeologen Dumortier. Denna vackra blå sten brukar förknippas med planeten Uranus, eftersom både planeten och stenen anses föra med sig förändringar och ofta på oväntade sätt. Den sägs stärka modet, tålamodet och uthålligheten samtidigt som den minskar irritation och stress. En sten som främjar och balanserar hals chakra och tredje ögat. Om du känner att du gett upp hoppet är det här verkligen stenen för dig! Låt den vara din påminnelse om att välkomna förändringar och förbättrade omständigheter, som balsam för själen.

Fluorit

Symboliserar den flytande evigt strömmande verkligheten hos vårt sinne som i varje ögonblick är fyllt av intryck ifrån den inre och yttre världen. Flourit balanserar starka känslor med intellektet, den hjälper dig att upprätthålla ett meditativt tillstånd mitt under fysisk aktivitet, att se verkligheten bakom illusionen, sanningen bakom förvirringen.
Flouriten är en av de kraftfullaste kraftstenarna och bör behandlas med stor respekt.
Fluoriten utvecklar den mentala kapaciteten och främjar kreativiteten.
En bra meditationssten och används ibland för att stärka effekten av andra stenar.
Chakra: tredje ögat.

Hematit

Hematit är en av våra mest jordande stenar, och den hjälper också till att ta bort negativa energier från vår kropp.  Mycket bra att ha vid arbete med Bas chakrat.

Honungs kalcit

Honungs kalcit är en tröstare, den ger dig värme och sötma när du känner dig lite sliten och trött. Fysiskt lär honungs kalcit stärka vitaliteten och tänder livsgnistan. Den hjälper vid depression och stärker självkänslan, uthålligheten och tålamodet. Den påverkar immunförsvaret positivt och frigör besvär av sexuell karaktär.  Balanserar Solar Plexus och skapar en naturlig länk mellan Solar Plexus och navelchakrat.

Jaspis

Den upprätthåller support genom stressiga situationer, genom att ge en känsla av lugn och helhet.
Jaspis förknippas ofta med drömmande. Det är en sten som beskyddar och tar bort alla sorters negativa energier.
Jaspis balanserar sinnet och känslomässiga kroppar på den eteriska sfären. Det är en sten för mod, beslutsamhet och fokusering.

Karneol

Lyssna vart din kraft är på väg! Släpp sorg och ledsamheter, dämpa din ilska och fokusera på dina mål i livet. Karneol sägs ta bort tvivel och negativa tankar, på så vis ökar självkänslan och ditt tålamod. En sten full av livskraft och vitalitet och stimulerar kärleken till livet och du kan lyfta blicken, se sambanden och bli mer kreativ. Chakra: Sakral

Krysokolla

Är en attraktiv blå/grön sten som representerar en unik färg i stenarnas värld. Stenen omnämns första gången i litteraturen av Theophrastus, 315 f.Kr.  Krysokolla är en mycket fridfull sten, den är lindrande och lugnande när det är stressigt. Mycket bra att använda när man känner ilska eller är upprörd. Stenen hjälper dig att samla dig här och nu, där det inre möter det yttre. Den är förbindelsen mellan det mentala och det känslomässiga, som ger kraft att tala från hjärtat och ge ord till det innersta väsendet.

Lapis lazuli

Lapis Lazuli öppnar upp ditt tredje öga, ditt pannchakra. Gör dig medveten om den andliga världen, på ett mycket tryggt sätt. Beskyddar dig under hela processen. Skapar lugn och ro och tillåter dig att utveckla/utforska andevärlden i din takt. Mycket bra att använda vid meditationer. Ger dig kraft och energi.
Fysiskt: sägs Lapis Lazuli vara bra för ditt immunförsvar, bra mot sjukdomar i hals och luftvägar samt ögonbesvär.

Mossagat

Mossagat stimulerar oss att se det vackra i allt som omger oss. Den är en mycket lugnande sten och dämpar rädslor. Den är allmänt stärkande och ger kraft åt positiva aspekter hos personligheten. Mossagaten påminner oss om naturens självläkande krafter och eviga vishet. Chakra: Hjärta.

Rosenkvarts 

En romantisk sten som lockar till sig kärlek.  Den har en hög energi men samtidigt en lugnande och rogivande vibration. Rosenkvartsen stimulerar kontakten med vårt inre barn. En av de viktigaste stenarna för arbetet med hjärt chakrat. Medför villkorslös kärlek och oändlig frid.

Rökkvarts

Rökkvarts är starkt jordande och en mycket beskyddande sten som får oss att stanna inom vår egen aura. Den fungerar som en sköld mot yttre projiceringar och löser upp konflikter och kommunikationsproblem. Rökkvartsen hjälper dig att se igenom och lösa upp negativa energifält som genererats av destruktiva tankemönster och emotioner såsom ilska, hat, hämnd och dömande värderingar. Den kan användas till djup avslappning, meditation och för att gå bortanför sitt jags begränsningar.

Selenit

Selenit är en mycket mjuk mineral som består av kalciumsulfat. I renaste form är den pärlvit men förekommer även i orangea varianter. Det är en beskyddande sten som skapar en sköld som skyddar mot yttre påverkan. Förstärker feminina kvaliteter som lugn, passiv kraft och framför allt ett starkt gudomligt ljus.

Selenit är en underbar vibrationshöjare och rensare, perfekt att ha i sovrummet för att sprida en atmosfär av lugn och trygghet. Orange selenit har samma egenskaper som den vita varianten och är ännu mer anpassad i inredning, den sprider en hemkär glädje runt sig.

Fysiskt sägs den hjälpa mot olika smärtåkommor.

Tangerin

Tangerin kvarts är en sten att rekommendera när man arbetar med sig själv (förståelse, acceptans och utveckling). Energin från Tangerin kvarts hjälper att släppa taget om tidigare livs trauman som inte längre hör hemma i våra liv.
Stenen har en hög energi som ger en högre förståelse för händelser som berör oss i våra liv. Ger skydd och kraft.  

Tigeröga

Tigeröga kombinerar jordens energi med solens energi, och tar ner andlig energi ner till jorden samtidigt som du står upprätt. Tigeröga hjälper dig att utvecklas och att våga släppa loss och utmana gränser. Den skapar balans och lugnar spänningar inom familjer och relationer med meningsskiljaktigheter. Den främjar harmoni mellan människor med olika övertygelser, religiösa övertygelser och tillvägagångssätt och hjälper båda parter att hitta en gemensam grund. Det är en fantastisk talisman för professionella medlare och andra som går igenom svåra förhandlingar.