Gult associeras med glädje och optimism då vi påminns om solens färg. Gul färg kan ha en uppiggande effekt. Den antyder om det spontana, men också det instabila.

Färgen gul hör till Solar plexus i kroppen. Här sitter vår viljestyrka, livsenergi, livskraft, självförtroende, inspiration och våra sociala kontakter. Obalans här kan avslöjas genom att vi sätter oss själva främst, genom maktfixering, låg energinivå, osäkerhet och brister i självförtroendet.

Att vara gul som personlighetstyp kännetecknas av den goda förmågan att inspirera andra. De Gula är utåtriktade och styrs mycket av sina känslor än av rationella överväganden. De är oftast positiva och passionerade som gärna kommer med egna idéer – men kan också vara flummiga, dåligt organiserade och ha svårt att låta andra komma till tals. Kanske är det därför av de lite mindre goda egenskaperna som man säger ”gult är fult” men förhoppningsvis överväger den positiva sidan som gör dessa personlighetstyper så entusiastiska och inspirerande som sprider glädje och optimism.